e-Pedius

Podpora množičnemu sestavljanju fragmentov stenskih poslikav
Crowdsourcing support for the reassembly of wall-painting fragments

Sestavljanje fragmentov

Sestavljanje fragmentov

Za potrebe aplikacije e-Pedius smo pripravili dva projekta sestavljanja. Prvi projekt imenovan »Štirje letni časi« je testni primer, za katerega poznamo pravo postavitev fragmentov. Drugi projekt imenovan »Turška mačka« pa je pravi, zelo obsežen in zahteven projekt z mnogimi nalogami sestavljanja.

Projekt »Štirje letni časi«

project1 Štirje poslikani medaljoni so bili odkriti leta 1985 na stopnišču stanovanjske hiše v Ulici Moše Pijadeja 34 (sedaj Kolodvorska) v Ljubljani, ki je bila predvidena za rušenje. Izpod beležev odkrite stenske poslikave v tehniki olja so bile del dekoracije kasetiranega stopnišča. Vsi štirje medaljoni so bili sneti ter očiščeni beležev in nečistoč, barvna plast je bila utrjena. Odkriti prizori predstavljajo upodobitev štirih letnih časov.

Podatki o predmetu:

Opis umetnine: 4 okrogli medaljoni s personifikacijo štirih letnih časov
Avtor: neznan
Naslov dela: »Štirje letni časi«
Čas nastanka/obdobje: 19. stoletje
Tehnika, material: oljna poslikava na ometu
Mere poslikave: premer = 35 cm

Projekt »Turška mačka«

project2 Projekt »Turška mačka« je dobil ime po starem gostišču v Celju, pod katerim so leta 1978 odkrili bogato arheološko najdišče iz rimskih časov. Najden bivalni prostor je nastal v prvem stoletju našega štetja in je hkrati del rimskega mesta Celeia. V podolgovatem prostoru velikosti 4 x 13 m, ki je bil ogrevan s hipokavstom, je bil tlak okrašen s črno-belim mozaikom z enostavnim vzorcem rozet, stene pa so bile bogato okrašene s freskami.

Fragmenti so različnih barv (npr. bela, rdeča, zelena, modra, črna in rumena), nekateri vsebujejo motive, kot so živali in rože, razločimo lahko številne različne vzorce. Tudi ometne plasti se med seboj razlikujejo tako po sestavi kot po debelini.

Izkopani fragmenti se sedaj nahajajo v Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer so že pred leti šli skozi prve faze restavriranja fragmentov. Zaenkrat meri rekonstruirana površina trikrat po približno 200 cm v dolžino in od 30 do 90 cm v širino. Ostalo je še 9521 fragmentov, shranjenih v 166 zabojčkih. Glede na obseg in izredno kakovost poslikave, ki je redka za območje Slovenije, smo se odločili, da bi bil smiseln poskus rekonstrukcije preostalih fragmentov in njihova predstavitev.

Podatki o predmetu:

Opis umetnine: 9521 fragmentov rimske stenske poslikave
Avtor: neznan
Naslov dela: »Turška Mačka«
Čas nastanka/obdobje: prvo do drugo stoletje našega štetja
Tehnika, material: prava freska
Mere poslikave: celotna površina fragmentov skupaj znaša približno 31 m2